Tuesday, October 4, 2011

Resepi Sotong Goreng Tepung

Dah lama rasanya Siti tak update resepi kat sini.. hehee... bukan ape, sejak lepas raya ni memang jarang masak kat umah.. sibuk dengan jemputan open house je.. Kalau ade masak kat umah pun, masak yang simple-simple je, so segan pulak nak share kt sini... Tapi yang Siti nak share ni pun sebenarnya resepi yang sangat ringkas. Pendek kata "kacang gorenglahh". Walaupun ringkas dan bahan-bahannya pun tak rumit, tapi rasanya memang sedap! InsyaAllah.. sesape yang makan ni mesti nak tambah berkali-kali, hehee... Sebelum Siti share resepi, sila layan gambar masakan ni dulu ye.. bagi terliur habis!


Maaflah.. tak sempat nak hias cantik-cantik.. heeee... 

Bahan-bahan:
Sotong anggaran 5 @ 6 ekor bergantung kpd saiz
2 biji telur
Tepung goreng ayam Adabi / Tepung serbaguna Adabi 
(jenama lain pun boleh.. tapi Siti dah biasa guna jenama ni.. )
Minyak masak untuk menggoreng

Cara memasak:
1) Potong sotong kepada saiz yang diingini, basuh dan toskan.
2) Pecahkan telur ayam, kacau hingga bersatu putih telur dan kuning telur.
3) Masukkan sotong yang telah dipotong ke dalam telur dan gaul-gaul seketika.
4) Ambil pinggan yang kering dan bersih, tuangkan sedikit tepung goreng ayam.
5) Ambil sotong yang telah dicelup tadi dan golek-golek pada tepung hingga keseluruhan sotong bersalut dengan tepung. 
6)Goreng sehingga berwarna kuning keemasan.
Sedia untuk dihidang.. ^^


* Tepung goreng segera ni dah ada rempah ratus dan garam, so tak perlu lagi tambah apa2. Tapi, jika anda suka sotong goreng yang kurang masin, bolehlah tambahkan beberapa sudu tepung beras atau tepung jagung ke dalam tepung segera tadi untuk mengurangkan kemasinan.


Sunday, October 2, 2011

Kisah KAMI

Sebenarnya cerita ni dah nak basi dah.... Tapi Siti nak cerita jugak! Sebab, Siti nak kongsi saat gembira Siti dengan mereka. Heee.... bukan senang tau nak berkumpul macam ni... setahun sekali pun susah... So, bila dapat peluang, memang Siti hargai sangat-sangat! Tak nak cakap panjang-panjang, tengok dulu gambar-gambar ni ya.. ^^


 Weeee~ Sukanya Siti sebab dapat jumpe Huda dan Nadet, my BFF. Sorang lagi, Atun tak dapat join sebab ade komitmen dgn suami tersayang. So, dapat keluar bertiga jela... huhuuuuu~


Tengok muka Siti betul-betul. Bila dapat bersama dengan diorang ni, senyuman Siti secara automatik terus jadi lebar selebar-lebarnya, heheeee.... Really! Siti dah lama dah senyum lebar macam ni.... But together with them, Siti memang tak dapat nak sorok perasaan gembira ni. Hm... speechless jab.. ^^

Walau pertemuan ni berlaku sebelum hari raya baru-baru, but still.. Siti tak jemu tatap gambar-gambar ni.. Betapalah Siti rindukan dorg.. mengalahkan rindu tunang sendiri (Ops!! Hope he didn't read this... hehee).

To Huda and Nadet --->> Pasni luanglah masa utk turun ke Johor pulak, nanti me and En. Padil akan bawa korang pusing-pusing JB ea.. heheee.... and pastikan cuti tu panjang supaya kita leh berpoya-poya sepuas-puasnya.. ^^




Saturday, October 1, 2011

Cerita kahwin orang dulu-dulu..

Sejak lepas raya ni, rasanya tak putus-putus Siti terima kad jemputan untuk majlis kahwin. Ade terima daripada sedara-mara, kawan-kawan, jiran sekampung... Mak kata, zaman mak kecik-kecik dulu nak jumpa majlis kahwin umpama 1 dalam 1000... sebab, bukan semua orang mampu.. yang berkahwin masa tu pun cuma buat kenduri doa selamat kecil-kecilan je.. Walaupun kos barang-barang zaman tu sangat rendah, tapi disebabkan orang kampung zaman dulu sangat susah, hidup pun ibarat 'kais pagi makan pagi.. kais petang makan petang', jadi mereka tetap tak mampu. Kalau ade orang kampung yang agak mewah sikit, barulah boleh buat majlis yang siap ada sanding-sanding, kompang dan sebagainya. 

Tapi mak kata, yang seronoknya masyarakat masa tu saling tolong-menolong kalau ada orang kampung tu yang nak buat majlis kahwin. 3 bulan sebelum majlis lagi orang kampung dah bergotong-royong. Nanti tiap-tiap hari akan ade jiran-jiran yang datang ke rumah sumbang beras, tepung, gula dan bahan-bahan lain ikut kemampuan masing-masing. Rempah kari dan kurma' pulak, mereka buat sendiri je. Beli rempah, kemudian goreng atau sangai dan tumbuk sendiri. Bukan macam sekarang, semua dah siap dalam paket segera.Tepung beras pun sama, mana ada jual tepung beras macam sekarang ni. Jadi, mereka tumbuk beras tu sama-sama sampai jadi tepung. Bila dah siap semua tu, barulah proses buat kuih dan persiapan-persiapan yang lain. Pendek kata, semuanya bergotong-royong.

Mungkin sebab tu jugaklah perkahwinan orang dulu-dulu boleh kekal lama hingga ke akhir hayat. Sebab, semuanya berkat doa orang kampung yang sama-sama bersusah payah buat persiapan supaya majlis berjalan dengan lancar. Bila dengar cerita mak ni, rasa terharu pun ada...
Sekarang, walau orang bising harga barang-barang keperluan makin naik, tapi dalam bab majlis kahwin, tetap meriah macam artis! Menu pulak macam-macam.. ada nasi minyak, nasi beriani, nasi hujan panas, nasi jagung, nasi pelangi, bla..bla..bla.. banyak sangat sampai tak tau nak sebut.. lauk-pauk pulak... ayam, kambing, lembu, complete semua ada! Belum kira pencuci mulut dan kuih-muih, telur rebus, gula-gula, kek, cenderahati...... pening kepala nak senaraikan semua yang ada... Tapi, tu menunjukkan kemakmuran negara kita. Berkat keamanan ni la, kita dapat nikmati semua kesenangan tu.

Tapi yang tak bestnya, bab hutang dan pembaziranla... ade yang sanggup berhutang sebab nak buat majlis yang gilang-gemilang.. kalau boleh, nak disebut-sebut sampai 7 keturunan! Huh! kalau itulah niatnya, maka ikatan perkahwinan tu takde makna apa-apa pun.. sayangkan?
Tiba-tiba, rasa takut pulak nak kawin! Takut nak berdepan dgn hal-hal majlis ni... eeeeeee~ Tapi, tak boleh diam, memang kene fikir jugak... aduhaiiii.... kan best kalau ada wedding planner yang boleh tolong sattlekan... ade tak? Tapi nak yang free la.. sebab nak elakkan pembaziran... heeeeeee..... ^^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...