Photobucket Photobucket

Saturday, June 18, 2011

Resepi Pencuk

Hari ni, buat menu yang ringkas je.. ikan bakar, sambal kicap, dan pencuk. Pencuk ni istilah dalam bahasa Jawa, dalam bahasa Melayu Siti tak pasti pulak.. heheee... Biasanya, pencuk ni dijadikan hidangan dalam majlis-majlis kenduri kawen kat Johor. So, hari ni Siti share resepi pencuk ni.


Bahan-bahan:
Nenas
Timun
Bawang besar
Cili merah dan hijau
Limau kasturi
Gula
Garam

Cara-cara:
Mula, hiris nenas, timun, bawang besar, cili merah, cili hijau dan limau kasturi, saiznya agak-agaklah ye.. yg penting jangan terlalu tebal. Kemudian, taburkan 3 sudu besar gula, sedudu kecil garam. Rasa manis dan masin, kalau kurang tambah lagi. Hidangkan dan makan dengan nasi panas.. Selamat mencuba.. ^^






3 comments:

Auni Aizie. said...

pencuk ni mcam aca kannnnnnnn

Siti Noraisyah said...

betul2.. mmg mcm acar.. ^^

zulkbo said...

salam..
ermmm..orang negeri lain
panggil ni acar timun..
apa pun saya kurang suka..
he he..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...