Hari ni, buat menu yang ringkas je.. ikan bakar, sambal kicap, dan pencuk. Pencuk ni istilah dalam bahasa Jawa, dalam bahasa Melayu Siti tak pasti pulak.. heheee... Biasanya, pencuk ni dijadikan hidangan dalam majlis-majlis kenduri kawen kat Johor. So, hari ni Siti share resepi pencuk ni.
Bahan-bahan:
Nenas
Timun
Bawang besar
Cili merah dan hijau
Limau kasturi
Gula
Garam
Cara-cara:
Mula, hiris nenas, timun, bawang besar, cili merah, cili hijau dan limau kasturi, saiznya agak-agaklah ye.. yg penting jangan terlalu tebal. Kemudian, taburkan 3 sudu besar gula, sedudu kecil garam. Rasa manis dan masin, kalau kurang tambah lagi. Hidangkan dan makan dengan nasi panas.. Selamat mencuba.. ^^
3 comments:
pencuk ni mcam aca kannnnnnnn
betul2.. mmg mcm acar.. ^^
salam..
ermmm..orang negeri lain
panggil ni acar timun..
apa pun saya kurang suka..
he he..
Post a Comment