Sejak stop makan nasi ni, Siti makan oat je utk isi perut. Tapi, makan oat je hari2 pun bosan jugakkan? So, Siti ubahla sikit selera tu, masak mee pulak.. ^^
Tapi oat, Siti tetap ambil sebagai sarapan pagi.
Ni Siti nak share pulak resepi mee sanggul sup sayur.
Bahan-bahan:
- Mee sanggul Cintan
- Daging ayam
- Bawang putih
- Halia
- Lada sulah
- Buah pala
- Rempah bunjut sup tulang
- lobak merah
- kentang
- brokoli
- batang saderi
- daun sup dan daun bawang
- bawang goreng
Cara memasak:
Mee sanggul tu rendamkan dalam air mentah sampai lembut, didihkan air dan celur mee sekejab, angkat dan toskan.
Isi air dalam periuk, masukkan daging ayam dan rempah bunjut sup tulang. Hidupkan api. Tumbuk halia, bawang putih, buah pala dan lada sulah, kemudian masukkan dalam periuk tadi. Biarkan mendidih.
Selepas air mendidih, masukkan kentang dan lobak merah.
Bila kentang dan lobak dah empuk, masukkan batang saderi, brokoli, daun sup dan daun bawang. Matikan api. Hidangkan dan tabur bawang goreng sebagai hiasan.
Bila kentang dan lobak dah empuk, masukkan batang saderi, brokoli, daun sup dan daun bawang. Matikan api. Hidangkan dan tabur bawang goreng sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment