Tuesday, October 4, 2011

Resepi Sotong Goreng Tepung

Dah lama rasanya Siti tak update resepi kat sini.. hehee... bukan ape, sejak lepas raya ni memang jarang masak kat umah.. sibuk dengan jemputan open house je.. Kalau ade masak kat umah pun, masak yang simple-simple je, so segan pulak nak share kt sini... Tapi yang Siti nak share ni pun sebenarnya resepi yang sangat ringkas. Pendek kata "kacang gorenglahh". Walaupun ringkas dan bahan-bahannya pun tak rumit, tapi rasanya memang sedap! InsyaAllah.. sesape yang makan ni mesti nak tambah berkali-kali, hehee... Sebelum Siti share resepi, sila layan gambar masakan ni dulu ye.. bagi terliur habis!


Maaflah.. tak sempat nak hias cantik-cantik.. heeee... 

Bahan-bahan:
Sotong anggaran 5 @ 6 ekor bergantung kpd saiz
2 biji telur
Tepung goreng ayam Adabi / Tepung serbaguna Adabi 
(jenama lain pun boleh.. tapi Siti dah biasa guna jenama ni.. )
Minyak masak untuk menggoreng

Cara memasak:
1) Potong sotong kepada saiz yang diingini, basuh dan toskan.
2) Pecahkan telur ayam, kacau hingga bersatu putih telur dan kuning telur.
3) Masukkan sotong yang telah dipotong ke dalam telur dan gaul-gaul seketika.
4) Ambil pinggan yang kering dan bersih, tuangkan sedikit tepung goreng ayam.
5) Ambil sotong yang telah dicelup tadi dan golek-golek pada tepung hingga keseluruhan sotong bersalut dengan tepung. 
6)Goreng sehingga berwarna kuning keemasan.
Sedia untuk dihidang.. ^^


* Tepung goreng segera ni dah ada rempah ratus dan garam, so tak perlu lagi tambah apa2. Tapi, jika anda suka sotong goreng yang kurang masin, bolehlah tambahkan beberapa sudu tepung beras atau tepung jagung ke dalam tepung segera tadi untuk mengurangkan kemasinan.


2 comments:

zulkbo said...

salam..
ermm..sedap tu..
dah bersedia menjadi
suri rumah nih..hehe..


moga sihat selalu empunya
blog Cik Siti yang manis..
:)

Siti Noraisyah said...

Terima kasih saudara zulkbo.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...