Friday, June 10, 2011

Ke Singapore lagi! Yeahhhh~

Tarikh: 08 Jun 2011
Tempat: Stesen Kereta Api Tanjong Pagar, Singapura.

Siti kembali lagi ke Singapura! Actually, takde plan langsung pun utk ke Singapura ni. Ini pun, tersampai kat sana sebab en.Tunang ada assessment kat ESCOTT, Newton. Nak pegi sendiri dah terlambat sangat, so terpaksalah Siti ikut sekali sebab naik kereta lebih cepat sampai.

Kali ni, supaya lebih cepat, kami masuk ke Singapura melalui Tuas. memang lebih cepat dan kastam pun tak jem. Tapi.. ade mahal sikitla... Then, kami terus ke Teluk Blangah Road dan park kereta kat Masjid Temenggung Daeng Ibrahim aka Masjid Johor. Siti penah tulis tentang masjid istimewa ni kat SINI. Dari masjid, kami terpaksa berjalan sikit dan naik MRT (Mass Rapid Transit) kat HarbourFront MRT Station. Untuk naik MRT ni, kene beli kad 'eZlink', harga utk dewasa ialah $15. Kad 'eZlink' ni juz beli sekali je, then bolehlah guna utk naik MRT, bas, beli makanan kat 7eleven, lalu kat ERP utk kereta atau motorsikal. Kalau nilai dalam kad tu habis, juz top up jelah. 
Inilah rupa ezLink card
HarbourFront MRT Station
Tengah tunggu MRT
Habis je assessment kat ASCOTT, kami pun balik semula ke Teluk Blangah dan pegi ke ofis kat sana. Sementara tunggu en.Tunang uruskan hal-hal dia dengan HR, Siti pulak juz tunggu kat luar ofis. Selesai urusan dia kat ofis, dia bagitahu yang lepas ni kene terus pegi ke Jabatan Tenaga Kerja untuk uruskan work permit pulak. Dan, ofisnya kat Tanjung Pagar. So, kami pun terus ke sana. Kali ni, drive kereta je sebab dah tak jauh dari tempat kami parking and boleh terus balik lepas tu.

Disebabkan pejabat tu dekat je, so kami park kereta kat sini dan jalan kaki ke Pejabat Tenaga Kerja. Urusan siap dalam masa kurang sejam. Memang sangat cepat urusan kat sini. Bayangkanlah, kaunter yang dibuka ada 40 semuanya! Baru duduk tak sampai 10 minit dah sattle. Kalau kat Malaysia, ade cepat macam ni tak? Heeeee....
Dah siap semua urusan, barulah selesa nak jalan-jalan. Stesen ni pun, bakal ditutup berkuatkuasa pada 1 Julai. Mungkin inilah kali pertama dan terakhir Siti dapat tengok Stesen KTM yang penuh dengan nilai sejarah ni. 
 Selepas KTM menghentikan operasinya berkuat kuasa pada 1 Julai, bangunan ni akan berubah fungsi dan diwartakan sebagai monumen kebangsaan. 
Tulisan kat dalam bangunan ni masih mengekalkan ejaan Melayu lama. Rasa macam kembali ke zaman sebelum merdeka pulak... heheeee.... ^^
 Laparlahh.... jom kita makan dulu.. ^^
 Err... tak tau nak letak caption ape...
Mee Rebus versi Stesen Kereta Api Tanjong Pagar
 Kastam Malaysia. Penumpang kene tunjukkan passport dan isytihar barang jika ada kat sini.
Dapat snap dari jauh je.. kamera tak canggih.. huhuuu...
 Terpegun jab dengan mural kat atas tu... klasik betul...
 Kat dalam ni sangat luas. Cuba tengok kaunter tiker kat belakang Siti tu, unik kan?
 Pose terakhir kat sini...
Rasa mcm berada kat kota sejarah...

Well... sekian sajalah coretan perjalanan Siti kat Tanjung Pagar, Singapura. Daripada apa yang Siti baca kat surat khabar, sejak 80 tahun yang lalu, Stesen KTMB Tanjung Pagar menjadi satu-satunya nadi pengangkutan kereta api yang menghubungkan Malaysia dan Singapura. Sekurang-kurangnya, adalah jugak memori Siti kat sini. Mungkin selepas ni kalau dapat pergi lagi ke sini pun, dah mula kene beli tiket masuk agaknye... who knows, right?


3 comments:

fara said...

mee rebus nampak sedap :) hihi

zulkbo said...

salam..
lama betul saya tak ke sana
rasanya dalam 20 tahun..mesti
banyak perubahannya kan..?

MyMye MyMya said...

Apa yg best kt singapore yea???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...