Saturday, June 25, 2011

Resepi Jantung Lembu Masak Kari (kering)


Hari ni, Siti nak share resepi Jantung Lembu Masak Kari pulak. Tapi, kari ni Siti tak letak kuah, so bagi kering-kering je macam rendang. Sedap makan dengan nasi panas-panas atau cicah dengan roti je.. ^^
Disebabkan kering, menu ni memang sesuai untuk dibuat bekal kalau terpaksa travel jauh. Lagipun takde santan, dan takde tumis-tumis. Bahan-bahan pun very simple je..

Bahan-bahan:
Jantung lembu
2 peket kecil serbuk kari
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
Halia anggaran 4cm
Bawang besar
Cili hijau
Air asam jawa
sedikit minyak masak
garam dan gula

Cara memasak:
1. Potong jantung lembu dan cuci bersih. Masukkan ke dalam kuali. 

2. Tumbuk halia, bawang merah dan bawang putih. Kemudian, masukkan serbuk kari. Masukkan bahan-bahan yang dah ditumbuk lumat ke dalam kuali, tuang air sehingga jantung tenggelam. Hidupkan api sederhana besar dan biarkan sampai air kering. 

3. Selepas air kering, masukkan pula air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan lagi hingga air kering. Akhir sekali, barulah masukkan bawang besar dan lada hijau yang telah dihiris kasar. Kacau rata, matikan api dan sedia untuk dihidang.



2 comments:

EZAN IDMA said...

sssssslllllllrrrrrrrrrppppppppp ")

tumitKAKIkuLUKA said...

nyummmnyumm~
;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...