Thursday, June 2, 2011

Resepi Roti Sumbat

Errr... tak ingatlah ape nama menu ni.... Bagi nama Roti Sumbat jela.. boleh tak? hahahah!

Inilah menu sarapan pagi merangkap lunch sekali. Sebabnya, hari ni mak puasa sunat, anaknye ni pulak boleh tak bangun sahur.. so terpaksalah mak puasa sorang-sorang.. Oleh itu, sebagai alas perut kerana menghormati mak yang berpuasa, terhasillah menu ini... heheheeee......

Betul-betul versi malas punye, sebab baha-bahan pun sangat simple.

Cuma perlukan:
Roti serat 
( yang ade sekam tu.. )
bread crump atau serbuk roti
telur ayam 
( tak taulah kalau ade yg nak guna telur lain kan... )
Tuna dalam tin
Daun salad
mayonis

Cara buat roti yang mcm 'beg dompet' tu:
Ambil 2 keping roti, tindihkan bersama dan canai atau lenyekkan dengan penggelek sampai betul-betul leper. Kalau takde penggelek, guna botol kicap atau sos pun boleh.. takde sape nak marah....

Kalau bentuknya tak rata, potonglah sikit tepi-tepi roti tu atau buang kerak kat tepinya supaya senang nak gelek. Pastikan bahagian paling tepi, tekan kuat-kuat supaya tak terbuka masa digoreng nanti.

Next, celupkan dalam telur yang dah dipukul dan salutkan pulak dengan serbuk roti rata-rata. Gorengkan dalam kuali berisi minyak panas. Masa menggoreng ni, roti tu akan menggelembung tengahbya. Jangan takut dan jangan lari, ia tak akan meletop. Malah, itulah yang menandakan bahawa roti tu dah berjaya dihasilkan.... heheeee... 

Agak-agak dah kuning keemasan tu, angkat dan tos. Jangan terhangus pulak ye...

Seterusnya, potong dua roti tadi. Ikut sukalah nak potong bentuk macam mane pun... nak potong 3 segi mcm sandwich pun bolehhh..... Akhir sekali, masukkan tuna segera dan hiaslah dengan daun salad dan mayonis. 

Nak ubah supaya jadi lebih special? Gantilah isi roti tu dengan ape-ape... sardin, daging hancur masak stail kebab ke... or ape-ape jela... Selamat mencuba!



1 comment:

zulkbo said...

salam..
sedapnya resepi
roti sumbat dia..
tertelan air liur
orang di sini..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...