Saturday, March 26, 2011

Tiap-tiap malam Siti join 'Earth Hour'

Saat Siti menaip entry baru ni, acara 'Earth Hour' sedang berjalan. Bila tengok status kawan-kawan kat FB, ramai jugak yg support event ni. Bagusla tu.. kalau bukan kita yg laksanakan, sape lagi kan?
Tapi, secara jujurnya sekarang ni Siti tak matikan lampu pun.. haha! 

Bukan tak nak support ye.. tapi mak Siti nak tengok Majalah Tiga.. so, jangan gatal-gatal tangan nak matikan lampu atau ape2 peralatan elektrik terutamanya TV pada masa ini ye, kalau tak... tadah jela telinga tu dengan bebelan si ibu.. haha!

Tapi, kalau nak tahu, setiap malam memang Siti amalkan 'Earth Hour' ni. Bukan sekali setahun je tau. Sebabnya, waktu tido, memang lampu-lampu kat umah akan dipadamkan terus, Takde satu pun yang menyala. Ada sesetengah orang maybe akan pasang satu lampu kecik kan, tapi kat umah Siti, memang gelap gelita. Dah jadi habit kot, takleh tido kalau ada cahaya lampu. Lagipun, nak suluh ape? Semua dah tido dah...

Ingat lagi masa kat hostel universiti dulu, dapat rumet jenis yang tido nak berlampu.. adehhh.. terpaksalah tutup muka ni dengan bantal. But, mujur jugaklah rumet tu boleh bertolak ansur, so dia on lampu kecik je dekat dengan katil dia.

Satu lagi, kalau ade yang join 'Earth Hour' tu.. elakkanlah daripada bakar lilin ye.. yela, lilin tu apabila dibakar akan berasap, dan asap tu mengandungi gas-gas yang boleh memudaratkan.. so bayangkanlah kalau semua yang matikan lampu elektrik skrg ni, dia bakar lilin pulak... lagi banyak kesan buruk kepada bumi nanti... ibarat kita buat pembakaran terbuka beramai-ramaila kan..

Jom kita support 'Earth Hour' tiap-tiap malam waktu tido!


2 comments:

b a m b a m ' s said...

ha'ahhh~!! den pon x tutop lampu gak!!kekekekekke..

qin said...

sye skong gak earth hour,tpi smlam xttup lmpu sbb sorg2 kt rmah..ape2 pon,sye pon join earth hout every night jgak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...