Photobucket Photobucket

Sunday, March 20, 2011

Resepi Ketam Kukus

 Nak share resepi Ketam Kukus yang Siti masak untuk lunch tadi.
Sangat sedap dan menu yang sangat sesuai untuk yang sedang diet.. ^^

Jom kita tengok ape bahan-bahannya:

 
Mestilah kena ada ketam, kalau takde ketam.. tak jadi resepi 'Ketam Kukus' la kan.. hehehee... kalau boleh cari ketam bunga@ketam biru macam kat dalam gambar ni. Beli yang fresh ye.. Dapat tangkap sendiri kat laut lagi bagus.. hehehee... ^^

 Seterusnya ialah bahan penyedapnya:
- Bawang besar
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Cili padi
- Asam keping
- Serai (diketuk)
- Garam
- Daun bawang (hiasan)

Hiris semua bawang dan halia, serai pula diketuk hingga pecah, then masukkan je semua bahan-bahan tadi (kecuali daun bawang) dan ketam ke dalam loyang atau bekas yang tahan panas. Jangan lupa taburkan garam secukup rasa.

Yang ni dah ready untuk dikukus..^^

Didihkan dulu air, kemudian baru masukkan loyang yang ada ketam tadi tu. Kukus lebih kurang 15-20 minit.

dan hasilnya...
v
v
v
v
v
v
v

Taraaaa.......!!

Siap sedia untuk diratah... nyum.. nyum.. ^^

6 comments:

shidah said...

siti, nmpk sedap jer ketam kukus tue..leh try la nanti :)

Siti Noraisyah said...

Mmg sedap.. lgpun simple je cara masaknye, tak bnyk keje.. ^^

zulkbo said...

Salam CT..
Moga sihat dan ceria selalu..
oooo...dia suka ketam rupanya
:D

Siti Noraisyah said...

Salam zulkbo..
A'ah, Siti mmg suka ketam, sedap!
Tp ketam yg fresh je la ..hehe..

Ammar said...

dah lama tak makan ketam..sedapnya

apislerr said...

pasni ketam masak merah lak..
dh lame xmkn ketam..makaih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...