Friday, March 18, 2011

Suka vs Duka

Pesan orang tua:
"Jangan suka sangat, nanti dapat duka"
Maksudnya, kalau ada perkara yang menggembirakan hati kita, janganlah sampai over acting.. berpada-padalah.. lebih afdhal kalau kita ucapkan "Syukur Alhamdulillah..."

Kenapa? 

Sebab, secara logiknya manusia ni mudah lupa bila dia tengah happy sangat. Mungkin masa gelak kuat-kuat, bertepuk-tampar sampai tertolak member kat sebelah.. atau terlompat-lompat sebab terlalu happy sampai jatuh tergolek.. haaaa.... tak mustahil kan?

 Ok, itu hanya mukadimahnya ye pembaca sekalian..
Sebenarnya Siti nak kongsi tentang apa yang berlaku semalam. 
Semalam, memang Siti sangat happy sebab 1st time menjejakkan kaki ke Singapura. Tapi takdelah sampai terkinja-kinja atau terlompat-lompat... perasaan gembira tu cuma dalam hati je pun. 
But then, bila Siti balik rumah.. belum sempat nak share kegembiraan dengan mak dan adik, tiba-tiba adik bagitau:
"Tu.. Abu tengah nazak nak mati kat luar..."
 Abu tu adalah nama salah sekor kucing yang ada kat umah ni. Kecik lagi.. umur baru around 4bulan.. Pagi sebelum Siti ke Singapore tu memang nampak yang dia dah tak sihat.. dia muntah-muntah.. pastu bagi friskies pun dia tak nak makan.. dia tido je.. Ingatkan Abu demam biasa je.. So, Siti just usap-usap dan belek-belek badan dia, mana tahu kalau ade kecederaan yang buat dia jadi tak sihat mcm tu... Tapi, takde ape-ape yang luar biasa pun.. Then, Siti pun terus keluar.

Bila adik Siti cakap yang dia tengah nazak, memang terkejut sangat! Siti pun cepat-cepat keluar tengok keadaan dia. Dan, memang Abu tengah nazak... dia terbaring, mata dia tertutup rapat, tapi still bernafas.. cuma dah lemah sangat... Siti pun usap-usap dan bercakap-cakap dengan dia (ye, Siti tahu Abu hanyalah seekor kucing...). No respon. So, Siti fahamlah yang 'Masa' dia memang dah sampai... Huuuuu... sedih sangat... 

Pagi ni, bila Siti check, dia dah tak bernyawa pun... Hm.. Memang dah ajal dia. Padahal sehari sebelum tu dia sihat dan aktif macam biasa. Apa pun, Siti bersyukur sebab Abu sakit sekejab je.. so, dia taklah menderita kan? Walaupun Abu hanyalah salah seekor kucing daripada 18ekor kucing yang ada ni.. tapi Siti tetap sedih dengan kehilangan Abu...


2 comments:

b a m b a m ' s said...

hari tuh bambam..ari nie abu lak..hhuhuhu

BUNGA said...

saya yg baca cerita abu pun dah sedih.. tuannya lagilah sedihkan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...