Sunday, March 20, 2011

Resepi Ketam Kukus

 Nak share resepi Ketam Kukus yang Siti masak untuk lunch tadi.
Sangat sedap dan menu yang sangat sesuai untuk yang sedang diet.. ^^

Jom kita tengok ape bahan-bahannya:

 
Mestilah kena ada ketam, kalau takde ketam.. tak jadi resepi 'Ketam Kukus' la kan.. hehehee... kalau boleh cari ketam bunga@ketam biru macam kat dalam gambar ni. Beli yang fresh ye.. Dapat tangkap sendiri kat laut lagi bagus.. hehehee... ^^

 Seterusnya ialah bahan penyedapnya:
- Bawang besar
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Cili padi
- Asam keping
- Serai (diketuk)
- Garam
- Daun bawang (hiasan)

Hiris semua bawang dan halia, serai pula diketuk hingga pecah, then masukkan je semua bahan-bahan tadi (kecuali daun bawang) dan ketam ke dalam loyang atau bekas yang tahan panas. Jangan lupa taburkan garam secukup rasa.

Yang ni dah ready untuk dikukus..^^

Didihkan dulu air, kemudian baru masukkan loyang yang ada ketam tadi tu. Kukus lebih kurang 15-20 minit.

dan hasilnya...
v
v
v
v
v
v
v

Taraaaa.......!!

Siap sedia untuk diratah... nyum.. nyum.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...