Thursday, December 2, 2010

Segmen: Bila si dia bertanya...


Sesi bersoal-jawab lagi dengan En. Ben.. ^^

  • Pada pendapat anda, apakah yang perlu ada dalam sesebuah blog?
Pada pendapat Siti, setiap orang ada kreativiti sendiri dalam menghias atau mencipta blog yang menarik. Tapi pada asasnya sesebuah blog perlulah ade entry yang dapat menarik pembaca (kalau tajuk entry pun dah merapu, orang pun ngeri nak baca..^^), shoutbox supaya blogger dapat tinggalkan link, ruangan komen, sedikit latar belakang blog owner dan blog archive.

  • Bagaimanakah anda mempromosikan blog anda.
Mula-mula kenal dunia blog ni Siti juz promote melalui Facebook. Kemudian, bila dah ade follower Siti buat blogwalking, tinggalkan link kat shoutbox, rajin2kan jari utk taip komen, join contest dan segmen macam yang Siti tengah buat skrg ni.. Thanks En. Ben, kalau xde segmen mcm ni, susah jugak nak promosikan blog Siti ni..^^

  • Blog bagaimanakah yang anda tidak suka masuk dan kenapa?
Siti tak suka masuk blog yang suka mencarut dan menghentam orang lain. Rasanya kalau marah sangat pun tak perlulah gunakan bahasa yang karut-marut tu.... Mungkin lebih manis kalau kita gunakan bahasa yang berlapik. Yela.. blog ni mungkin saje dibaca oleh pelbagai golongan... ade golongan tua, muda, pelajar.. bahkan mungkin kanak-kanak... Jadi, macam mana kita nak bentuk generasi yang cintakan bahasa kalau kita sendiri mencacatkan bahasa??

  • Jika anda masuk ke sesebuah blog, bahagian manakah yang akan menarik perhatian anda?
Pertama sekali, pandangan mata Siti akan tertumpu kepada header. Header yang kreatif dan unik akan menarik perhatian Siti untuk membaca entry yang ada. Kedua, tajuk entry. Dan yang ketiga, gambar yang cute2.. heee... ^^

  • Apakah kata-kata semangat yang boleh anda berikan buat blogger yang mana semangat mereka telah jatuh akibat dikritik hebat oleh pembaca ?
Usah ambil hati dengan kata2 blogger yang menghentam atau mengkritik tulisan anda. Dunia blog adalah tempat untuk kita mengeluarkan apa yang kita fikirkan. Dan tak semestinya tulisan kita dapat memenuhi selera setiap orang. Kalau hari ini kita dikritik, mungkin esok lusa kita akan dipuji pula. So juz keep on blogging.

  • Blog bagaimanakah menjadi pilihan anda?
Siti suka blog yang ada gambar. Tapi mestilah gambar yang comel dan cantik ye, kalau gambar berunsur lucah dan menjatuhkan maruah orang lain Siti tak suka. Lagi satu Siti suka blog yang banyak maklumat, seperti tips dan tutorial.

28 comments:

zacky ~786~ said...

wahh sdeikit pengajaran disini.. hehe...
thnks .. ;)

Siti Noraisyah said...

bila jd cikgu ni kat mane2 pun nk ngajar je.. heeee...^^

KimiCnoL said...

Terjah dari blog abg ben..hehe
Segmen Abg Ben
"1.Bila Si Dia Bertanya??"

Nur Mudrikah said...

dari blog abg ben datang ke mari..
jom kita berkawan..like this!

alinac lover said...

salam kenal..

saya follow

jemput join GA saya yer

http://www.alinacshoppe.com/2010/12/giveaway-kalau-saya-shopping-di-alinac.html

iqbalhakimi said...

xrugi kita berkongsi pandangan kita...dapat jugak dimanfaatkan orang lain..thanks =)

lina said...

salam kenal - bagus jawapan ni

Hishyamuddin said...

waaa..bagus3..follow u

puteri cahaya. said...

salam kenal.. jawapan yg bernas.. jgn lupe singgah ke blog pu3 http://ainblogger.blogspot.com/2010/12/bila-si-dia-bertanya.html

srikandi mie said...

singgah dari BA,..;)mie pon suka tengok blog yang banyak pixca,..hehe~baru kita kenal dengan mereka,..;)

mie follo sini,..hehe~

♡ Sutera Kasih ♡ said...

suka kaler blog ni..soft..header pun nice :)

betol2..blog byk gmbr best hehe

Kuronofu91 said...

haaiiishhh...kami blogger laki pyh nak letak gmbr2 comel laaa...hahaha

CekLa said...

dr blog BA bertukar2 pendapat..

http://sayecekla.blogspot.com/2010/12/bila-si-dia-bertanya.html

hudahazwani said...

salam..jalan2 singgah singgah d cni dari blog En Ben..nice entry...ade sedikit pengajaran yang boleh di ambil di situ...selamat berkenalan dan berblogging..huda follow blog anda ^^,


http://hudahazwani.blogspot.com/

Hanis MY said...

salam kenal salam ziarah, jawapan yg cuns..stuju2...i folo u...

Siti Noraisyah said...

kimiCinol: nanti Siti terjah kimi pula.. ^^

Nur Mudrikah: jom kawan, nti Siti ziarah sana k..

alinac: Wow! Ade GA? I like... heee..^^

iqbalhakimi: Yup, sama2 dpt manfaat..^^

Lina: Thanks..^^

Hisyamudin: Siti follow juga.. ^^

puteri cahaya: nanti siti singgah k.. =)

Siti Noraisyah said...

srikandi: betul2, drpd gambar kita boleh tahu minat ssorg tu..^^

sutera kasih: rasanya girl mmg suka tgk gambar kot..^^

kuronofu: x semestinya gambar owner, gambar pemandangan pun ok kan..

cekla: nanti Siti ziarah sana ye.. ^^

hudahazwani: Siti pun follow blog huda.. ^^

Siti Noraisyah said...

hanis MY: thanks..^^ Siti follow hanis pula ye..

Orange said...

salam ziarah ke sini. tengok pandangan orang lain plak...:D

Iris Kitchen said...

gud info.. lawat la kita punye juga.. ;)

http://iriskitchen.blogspot.com

Kalamhati said...

salam ziarah..

jawapan bombastik gitu..hehe
teruskan blogging ye!..=)

Nur Misnan said...

salam ct..
its good for u n us to learn.
dunia blogger nih byk cabaran
ada yang suka ada yang tidak
tapi yang pentin gkita tulis msg
dan berkongsi info yang bagus
untuk semua..
terima atau tidak masing2 ada citarasa...

but i like ur blog.. gd luck

mier@merr said...

salam terjah..hee...
kita nak tau gk pndpt org ttg blog..

AdiaLuze said...

Jenguk blog ni dari Blog En.Ben...Salam kenal dik :)

zaMir said...

salam ziarah dari blog BA....jenguk la saya punya pulak lepas nih...

salim harmanain said...

jenguk dari blog BA.. :)

DiaUmaiNiNaz said...

hi Siti, salam singgah..kreativiti dan post menarik...Dinaz pn suka ttg ni tp blog Dinaz xde header..

http://diaumaininaz.blogspot.com/2010/12/bila-si-dia-bertanya.html

Azza Firza said...

salam singgah, nice entry, jemput singah blog usang saya ea, keep it up brblogging <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...