Wednesday, December 22, 2010

Bila dah terlalu banyak kucing....

Ohhhh... ade entry pasal saya la... ^^
Sape yang suka sangat2 kat kucing?? Angkat tangan cepatttt!!!! Tau dahhh... rakyat Malaysia ni memang pecinta haiwan, sebab tu ramai peminat kucing kan?? Heeee.... Sape yg kate kucing tu huduh, tak comel, pengotor, mesti orang tu tak suka kucing kan? Takpela, masing2 ade pendapat sendiri. Tapi pada Siti, kucing ni memang sangat COMELLL...!!

Yeah, kucing memang menyenangkan hati, mendamaikan jiwa kalau setakat sekor dua... Tapi macam mana kalau dah membiak sampai berbelas-belas ekor?? Masih menyenangkankah?? Haaaa... inilah yang menjadi isu Siti sekarang. Huhuuuu... kucing2 Siti sekarang semuanya dah berjumlah 15 ekor.. 9 kucing dewasa, 6 lagi anak kucing.. semuanya memang comel sangat. Tapi menjadi masalah apabila nak uruskan: Makan, minum, najis, dan kerosakan harta benda.

Kucing2 Siti ni semua sangat demand bab makan tau... Siti sendiri pun kadang makan nasi sekali je dalam sehari, tapi kucing2 ni mesti nak makan nasi 3kali sehari.. Tu pun belum termasuk dorang punye friskis dan kadang2 ikan mentah. Bab dorang punye 'bahan buangan' pula paling Siti tak tahan.... Walau dah sediakan pasir khas pun, kadang2 ade jugak yang 'terlepas' kat ceruk2 dapur... adehhhhh.... tu yang kadang2 amuk satu umah.... Tapi kucing2 ni walau dah kene marah pun, muka mcm tu jugak... dah namanya pun kucing kan.... heheee....

Bab kerosakan harta benda pula, memang banyak.... Tak taulah, memang dah jadi habit dorang ni suka mencakar kusyen, langsir, karpet... habis berbulu-bulu semua barang yang dorang cakar tu... Belum lagi kes menjatuhkan barang2 hiasan, koyakkan majalah, suratkhabar, tisu... penah sekali tu, bila bangun pagi je tengok ruang tamu penuhhhhh dengan tisu yang dicarik-carik!! Kucing2 tu pulak, dah penat sangat main sepanjang malam, tido lena je kat atas sofa... aihhhh.... nak marah pun tak guna kan......
Walaupun banyak karenah dorang ni, tapi tetap juga bela dengan penuh kasih sayang... kalau ade yang sakit je, cepat2 carikan ubat... kalau ade yang kurus tak lalu makan je, cepat2 belikan ikan atau makanan yang sedap2, time sunyi2 takde teman kat umah, dorang ni jugaklah yang jadi teman bergurau.. Itulah, sebab dah sayang kan.....


4 comments:

rossoneri said...

kita nye rumah ni dah jadi macma tempat kebajikan kucing..haha sbb kucing semua kita letak luar,jadi kucing2 area rumah ni dah tau time makan bila...cuma sejak ada baby kucing nih,mak2 kucing sgt garang, jadi jimat skit makanan hahah..

ijatnuar87 said...

hehehe...xper la,kiter menjaga dier,nnt2 dier plak menjaga kiter...setiap satu tu ader balasannyer...

NieyaVanilla said...

nieya ada bela kucing...banyak..yg pling nieya syg yg nme musang...hehe

Siti Noraisyah said...

ross: samela, kadang2 kucing jiran pun tumpang sekaki.. hehe

ijat: camne ye die jaga kite tu? tp memang betul, sbb dulu penah ade ular hitam masuk dlm umah, kalau bukan sbb kucing Siti yg jumpa ular tu, maybe dh ade ahli keluarga yg kene patuk...

Nieya: mesti comel kucing tu kan? hee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...